Kedi Grib – Kedi Nezlesi – Kedi Viral Üst Solunum Yolu Hastalığı

CANDAN VETERİNER KLİNİĞİ

TORBALI VETERİNER

0232 855 55 59

0532 340 86 48

 

KEDİ GRİBİ  / KEDİ NEZLESİ  /  KEDİ VİRAL ÜST SOLUNUM YOLU  HASTALIĞI

Özellikle    kalabalık yaşayan  sokak kedilerinde yada barınaklarda  daha çok  görülen kedi gribi hastalığı  altta yatan bir çok etken nedeni ile oluşur. Kedi  gribini oluşturan nedenler arasında  herpes viruslar, caliciviruslar, chlamydias , pasteurella  ve mycoplasma   en çok görülen etkenlerdir.   Çok bulaşıcı olan kedi  gribi genellikle  bağışıklık sistemi çökmüş iyi beslenemeyen  ,  kedi karma aşıları yapılmamış,  yavru ve yetişkin  kedilerde görülebilir.

KEDİ GRİBİ NASIL BULAŞIR

Kedi  gribi  enfekte  olan kedilerinin   göz , burun   sıvıları aracılığı ile diğer kedilere bulaşır  . Bu bulaşmada  hasta kedilerin kullandığı kafes kum kabı mama kabı  tasma  yada  hasta bir kedinin sevilip sağlıklı bir kedinin sevilmesi ile bulaşabilir.  Kedi sahipleri genellikle  hasta  bir sokak kedisini alırlar  birkaç gün evde baktıktan sonra  tekrar sokağa  bırakırlar.  Evdeki kedilerine  temas  etmese daha  damlacıklar  yolu ile  hasta kedini  virusları sağlıklı  kediye geçer.  Yaklaşık 1 hafta 10 gün süren kuluçka süresinden sonra   evdeki kedimizde de  hastalık belirtisi görülmeye başlar.

 

KEDİ GİRİBİ BELİRTİLERİ

Kedi gribi  etkeni bulaşmış kedilerde öncelikle  halsizlik ve  depresyon görülür. Fakat çoğu zaman kedi sahipleri tarafından  bu durum  atlanır. Sonrasında ise kedimizde genellikle   hafif tıksırma ile birlikte  beyaz saydam bir burun akıntısı ve ateş görülebilir.  Devamında ise göz akıntısı  ağız ve burun   mukozasında  yaralar  hırıltılı solunum  meydana gelir.  Zamanla  gözlerde  kabuklar kuru ve göz  kapakları yapışabilir . bu yapışma etkisi ile  göz yeterinde  nemlenemez ve üst tabakasında   virüs ve  fırsatçı mikro organizmaların etkisi ile ülserler meydana gelir.  Eğer  tedavide geç kalınır ise göz  kaybedilebilir.  Genel  olarak tedavi edilebilir  bir hastalık olsa da kedi gribi ölümcül olabilir.  Kedi  gribi insana bulaşmaz.

KEDİ GRİBİ TEDAVİSİ

Kedi  gribi tedavisinde  veteriner hekiminizin önereceği  antibiyotik , vitamin  ve bağışıklık  güçlendirici  ilaçlar ile  genel durumu  düzeltilir. Göz  ve  ağızda oluşan lezyonlar içinde  lokal  antiseptik ve damlalar ile tedaviye devam edilir.

KEDİ GİRİBİNDEN KORUNMA

Kedi gribinden korunmanın  ilk  yolu aşılamadır.  Yavru kediniz yaklaşık iki aylık olduğunda ilk    kedi karma  aşısı yapılmalı ve  3 hafta sonra tekrar edilmelidir.  Ayrıca  her yıl kedi karma  aşı  tekrarı yapılmalıdır.  Sokakta yada barınaklarda hasta olan kedilere  yaklaşılmamalı  hasta  olan kedilerin eve alınıp  sağlıklı olan kedi  ile teması kesilmelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir