MUHABBET KUŞLARINDA MANTAR HASTALIĞI
Candan Veteriner Kliniği
Torbalı Veteriner
0232 855 55 59
0532 340 86 48
Muhabbet kuşlarında en çok görülen hastalıklardan biriside mantar hastalığıdır. Muhabbet kuşlarında mantar hastalığı genellikle hijyenik olmayan ortamlar , açık ve enfekte yemlerin kullanılması , stres, hatalı besleme , bazı enfeksiyöz hastalıklar, uzun süreli yanlış kullanılan antibiyotikler sigara dumanı , sıcak ve rutubetli hava gibi etkenler bağışıklık sistemi zayıf olan muhabbet kuşlarında mantar hastalığına neden olur . muhabbet kuşu mantar hastalığında erken teşhis önemlidir. Erken safhada sadece deri gaga ve ayaklarda lezyonlara neden olur . ilerleyen durumlarda ise hava keselerine atlayarak ölümcül sonuçlara neden olabilir. Kuş sahipleri genel olarak veteriner hekime gelmeden önce kedileri internetten yada satın aldıkları petshop dan aldıkları tavsiye ve ürünleri denerler . Genelde bu ürünler işe yaramadığı gibi gittikçe kuşun durumunun kötüye gitmesine neden olur .
Öncelikle veteriner hekim tarafından mantar teşhisi konan kuşların varsa eşleri hemen ayırılmalı yeni ve temiz bir kafese alınmalıdır. Ardından kafesin içerisi yemlik suluk ve tünekler dezenfekte edilmelidir.
Mantar ilk belirtilerinde gagada oluşan lezyonlar zamanla deriye daha sonra temas yolu ile de ayaklara bulaşır gaga normal doğal şeklini kaybeder. Gaga üstü kalınlaşır kabarıklıklar ve pullanmalar oluşur gagada aşırı uzama şekillenebilir. Bu durumda kuş yeterince beslenemez ve zayıflar . Bu durum fırsatçı mikropların hastalık oluşturması için ideal bir hal alır. Göz ve gaga çevresinde küçük karnabahar şeklindeki oluşumlar ile yayılmalar şekillenir. Kuşun kaşıntısı gittikçe artar ve kaşıma yolu ile ayaklarına mantarı bulaştır. Ayak üstlerinde pullanmalar ile karakterize bir hal alır. Aşırı kasıntıdan dolayı kuş ayaklarını kanatır.
Tedavide öncelikle kuşun hijyen şartları oluşturulur. Yapısı bozulmuş olan gaga konusunda uzman veteriner hekim tarafından törpü ve kesme yöntemleri ile eski haline getirilir. Bağışıklık sistemi güçlendirmek için özellikle A ve E vitamini yönünden zengin vitaminler kullanılır. Ayrıca veteriner hekimin tercihine göre antimikotik ürünler lokal veya sistemik uygulanır. Mantar hastalığının uyuz hastalığı ile karıştığı unutulmamalıdır.